In januari 2016 gaf ik op een Inspiratiedag een workshop over persoonlijke uitstraling, getiteld: Daar trek ik me niets van aan! Dat deed ik samen met Herma Moolenaar, styliste van Mooi Advies www.mooiadvies.nl en net als ik freelance trainer bij Schouten en Nelissen.

Het werd een vrolijke boel met twaalf dames, ieder met een eigen kijk op de persoonlijke binnen- en buitenkant. We begonnen maar eens met de buitenkant. Welke eerste indruk heb je van de ander? Bij het uitwisselen van die indrukken bleek het verrassend vaak te kloppen. En....sommigen wilden ook graag iets anders uitstralen dan werd waargenomen door de ander. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Herma vertelde over de kleurtypen (lente, zomer, herfst, winter) en over stijlcategorien. Ze baseert zich daarbij op de methode van Eva Hollander Kleding als taal .Ze maakte duidelijk dat het soms zo is dat je kleurtype niet overeenstemt met hoe je je innerlijk voelt. Een wintertype krijgt meestal het advies contrastrijke en krachtige kleuren te dragen. Voor bepaalde gelegenheden of in bepaalde stemmingen hoeft dat echter niet te matchen met hoe je je voelt. Dan is het goed een andere afweging te maken om congruentie te bereiken tussen je binnen- en buitenkant.

Ook de omgekeerde wens komt voor: hoe maak ik mijn uitstraling krachtiger en meer in overeenstemming met de situatie? Een van de dames in de workshop aanwezig, krijgt als lentetype doorgaans het advies lichte kleuren te dragen, maar merkt dat dit in haar trainingen afdoet aan uiterlijke kracht. Herma had gelukkig heel wat attributen bij zich waarmee ze deze deelnemer met make-up en een mooie shawl een wel krachtige uitstraling kon bezorgen.

Dit was het startsein voor anderen om meegebrachte kledingstukken aan te trekken of van kleding te ruilen met anderen en het effect daarvan te bekijken. Veel gelach voor de spiegel en verrassende ontdekkingen. De trainingsruimte werd n grote pas- en make-upruimte. Het zorgde voor veel plezier en energie in de workshop en voor innoverende experimenten.

Tijd om naar de binnenkant te gaan. Ik gaf een demonstratie van mijn dilemma bij het kopen van de jurk die ik onlangs gekocht had en nu droeg. De stem die riep: niet wr een nieuwe jurk! En zeker niet zon strakke! Je zou toch gaan sparen! Veel te opvallend, wat denk je dat ze daar thuis van zeggen?! Je kwam toch voor een pak, hoezo haal je dan een jurk uit het rek?! En de stem die zei: Jaaaaaaaa, gewaagd! Groen heb je nog niet! Kan best in bepaalde trainingen en zeker op feestjes! Heb je echt verdiend! Je hebt iedereen getrakteerd, nou mag je zelf eens iets.

Welke stemmen roerden zich bij de deelnemers? Dat onderzochten ze in tweetallen door de dilemmas op twee stoelen uit te spelen. Door de beide polen goed te voelen, werd het meestal duidelijk welke kant krachtiger doorklonk en welke keuze het beste gemaakt kon worden. Daardoor betekende de workshop Daar trek ik me niks van aan voor sommigen: trek die jurk aan, gebruik wel lippenstift, durf sprekende kleuren te dragen en vooral: doorbreek je eigen patroon en gewoontes.

Het experiment voor Herma en mij was dubbel en dwars geslaagd: we hopen de training nog vaak samen te mogen geven en de eerste aanvragen daarvoor zijn inmiddels gepland!

Terug