De Dames Helderder frissen zomerfeest op

Op 24 juni vond het zomerjaarfeest voor vrijwilligers en beroepscontactpersonen van het Radboudumc plaats. Veel vrijwilligers en beroepscontactpersonen, zon, eten & drinken en veel complimenten. In een theatervoorstelling brachten wij, De Dames Helderder (waarvan ik er een ben), een eerbetoon aan alle vrijwilligers.

Het Radboudumc heeft de beschikking over ca 300 vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten voor de patiŽnten. Te denken valt aan de patiŽntenbibliotheek, de opvang bij de ingang van diverse poliklinieken en verpleegafdelingen, het vervoer met de golfgangen door de lange gangen, de opvang bij de intensive care en spoedeisende hulp, maar ook aan het aanbieden van laagdrempelig vermaak aan kinderen en hun broertjes en zusjes in het kinderziekenhuis Amalia. Er zijn vrijwilligers die op geriatrie mensen bijstaan of de dienst Geestelijke Verzorging ondersteunen en er zijn vrijwilligers die taken doen op (audio)technisch gebied. En niet te vergeten en zo kenmerkend voor Nijmegen: bij de jaarlijkse intocht van de Vierdaagse zorgen vrijwilligers ervoor dat zij patiŽnten begeleiden, die hiertoe in staat zijn en toestemming hebben van de behandelend arts, om buiten te genieten van de Vierdaagselopers.

Iedere zomer worden deze vrijwilligers terecht in het zonnetje gezet. Wij maakten een voorstelling van een uur waarin we met zowel hilarische als ontroerende scenes, liedjes en monologen een beeld schetsten van de dagelijkse werkelijkheid van deze vrijwilligers. En wat ze daar zoal in tegenkomen natuurlijk! Namens de organisatie bedankten we ze voor hun grote inzet.

Een fragment uit het danklied:

    Je grote inzet en je tijd
    hebben zin, dat is een feit,
    voor zovelen in de regio.
    Op patiŽnten heb jij impact zo.
    Jouw verbinding geeft warmte als de zon
    de grote bron.
    Dat is de kracht van jullie!

Tijdens het creatieve maakproces van deze voorstelling voerden we gesprekken met diverse mensen, waaronder Miriam van Beek, tactisch manager Vrijwilligersorganisatie. Zij zorgde ervoor dat we meer inzicht kregen in de werkwijze van deze grote en ondernemende vrijwilligersorganisatie. We bezochten ook veel plekken waar de vrijwilligers te vinden zijn in het Radboudumc. Als externe trainer en coach in dit ziekenhuis kende ik inmiddels al aardig wat gezichten. Nu kreeg ik ook meer zicht op hun werkzaamheden, erg leuk!

Deze voorstelling was weer een mooie kraal aan de ketting van voorstellingen die we de afgelopen vijf jaar als De dames Helderder met elkaar maakten.

Voorjaar 2020 staat weer een nieuwe voorstelling op stapel in het Marikenhuis in Nijmegen. De Dames Helderder verheugen zich weer op stof en spinrag en vooral op wat daaronder allemaal te vinden is!

Terug